Spint is een kopspelt grote mijt die zich aan de onderkant van het blad schuil houdt. Deze mijt is vaak met het blote oog niet te zien en varieert van kleuren. Meestal zijn ze wit maar kunnen ook gelig of lichtgroen van kleur zijn. Als je de kans hebt om ze goed te bekijken, lijken ze op minuscule spinnetjes van amper een halve millimeter groot.
Spint vind je vaker op gewassen, sier en kamer planten. In een moestuin is deze mijt vaak te vinden op komkommer, paprika, tomaten en courgette planten. Deze mijt prikt kleine gaatjes in het blad van de planten en zuigen de sappen er mee uit. Spint is te herkennen aan kleine gele plekken op het blad die zich snel uitbreiden. Als deze mijt langer op de plant zit en een heerlijk leventje leid, spinnen ze hele fijne draadjes van stengel naar stengel tot dat de plant helemaal bedekt wordt draadjes. Je zou eerst denken aan een spinnenweb. Alleen is deze echt niet mooi om te zien. De draadjes wordt luk raak gesponnen in tegenstelling tot een spinnenweb.
waar komt het vandaan?
Spint mijten houden van warmte en droogte. Des te warmer en droger de lucht, des te fijner zij het vinden. Spint verstopt zich graag in oude planten aarde. Controleer daarom oude aangebroken zakken altijd goed, op ongewenste gasten.
Een plant die niet gezond is, is niet weerbaar tegen spint. Een gezonde Plant is geen gemakkelijk slachtoffer en zal minder kans hebben, op bezoekers.
Wat kan ik tegen Spint doen?
Als spint eenmaal aanwezig is, kan je deze bestrijden. Dit gaat vrij gemakkelijk met de juiste zorg. Je zou roofmijt kunnen uit zetten of neemolie kunnen gebruiken. Let op: Niet in combinatie gebruiken! Omdat neemolie ook dodelijk is voor roofmijt.
- Knip de ergste bladeren en stengels weg. Je plant zal daardoor meer energie kunnen opslaan en niet verliezen. Let wel op je kleding, handen, snoeischaar en schoenen. Deze zijn gemakkelijk voertuigen om de Spint van deze plant, naar een andere plant te transporteren.
- Pak een planten spuit en vul deze met koud water, een paar druppels Neemolie en groene zeep. Spuit de plant loyaal in en herhaal dit meerdere malen per week. Doe dit net zolang tot de Spint verdwenen is.
- Roofmijt uitzetten. De Phytoseiulus persimilis is het snelst werkende roofmijt soort tegen spint. En zal de populatie snel aanpakken en vernietigen.
*Geschreven door onze mentor Zanna
0 reacties