Komkommers voorzaaien wordt vaak binnen al gedaan. Dit kan zeer gunstig zijn omdat je hierdoor al veel eerder, en dus ook langer, kan oogsten.

Hoe voor te zaaien
  1. Kies een soort: Er zijn verschillende komkommer soorten beschikbaar, waaronder gewone komkommers en snack komkommers. Kies een ras dat geschikt is voor jouw persoonlijke situatie, denk aan in een kas of buiten. In de volle grond of in een pot. Kruipend of klimmend. Het is belangrijk om hier gelijk al rekening mee te houden voordat je gaat zaaien.
  2. Zaaien: Vul kleine zaaitrays of -potten met zaaigrond of potgrond. Plaats één of twee komkommerzaden in elk potje, ongeveer 1-2 cm diep. Bedek de zaden met een dun laagje grond en geef voorzichtig water. Liefst met een plantenspuit anders spoelen de zaden weg.
  3. Optimale groeiomstandigheden: Komkommers hebben warmte en vocht nodig om te ontkiemen. Plaats de zaaitrays op een warme locatie, zoals een vensterbank of gebruik een verwarmingsmat om de bodemtemperatuur te verhogen. Zorg voor een constante temperatuur van ongeveer 21-27 °C.
  4. Licht: Komkommers hebben veel licht nodig om goed te groeien. Zodra de zaailingen opkomen, verplaats je ze naar een goed verlichte ruimte of gebruik je kunstmatige verlichting, zoals groeilampen. Zorg ervoor dat de zaailingen 12-16 uur per dag licht krijgen.

Zaaien voor de moestuin

De verdere verzorging van de stekjes
  1. Uitdunnen: Als er meer dan één zaailing opkomt in een potje, kun je de zwakkere zaailing verwijderen, zodat de sterkste kan doorgroeien. Zorg ervoor dat je voorzichtig te werk gaat om de wortels van de overgebleven zaailing niet te beschadigen.
  2. Verpotten: Zodra de zaailingen hun eerste echte bladeren hebben ontwikkeld en de buitenomstandigheden gunstig zijn, kunnen ze worden verpot in grotere potten. Zorg ervoor dat de potten goede drainage hebben. Let hierbij wel op de ijsheiligen.
  3. Afharden: Voordat je de zaailingen buiten plant, is het belangrijk om ze geleidelijk aan de buitenomstandigheden te laten wennen. Dit proces, bekend als afharden, omvat het langzaam blootstellen van de zaailingen aan steeds langere periodes van buitenlicht en buitenomstandigheden.

Zodra de zaailingen zijn gehard en de temperaturen buiten geschikt zijn, kunnen ze in de tuin of in geschikte potten worden geplant. Zorg voor een zonnige locatie, vruchtbare grond en voldoende ondersteuning voor de komkommerplanten om te groeien, zoals een trellis of hekwerk. Vergeet niet om de planten regelmatig water te geven en te bemesten volgens de behoeften van de specifieke komkommer soort.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *