De schrik van iedere planten liefhebber, Trips!
Trips zijn hele kleine beestjes die amper met het blote oog te zien zijn. Maar zo klein als ze zijn, zo groot kan de schade zijn, die ze aanrichten. Maar waarom worden ze zo gevreesd? En vooral onder de kwekers?
Trips is erg lastig te bestrijden en hebben vleugels! Ja vleugels, waarmee ze gemakkelijk over kunnen naar een andere onbehandelde plant. Nou is dit in de huiskamer met maar een aantal planten, minder erg dan in een planten kast, of zelfs bij een planten verzamelaar. Helaas worden ze vaak in een later stadia ontdekt juist omdat zij zo klein zijn. Zonder een vergrootglas zien ze eruit als kleine zwarte streepjes of stipjes op het blad. Door hun kleine vorm worden ze ook helaas pas later ontdekt. Wie gaat ook dagelijks met een loep alle planten controleren?
Toch is het fijn en ook wel belangrijk dat een invasie (of wel infectie) zo snel mogelijk te behandelen. Of zelfs nog beter, preventie te behandelen. Hierop komen wij zo weer terug en gaan verschillende technieken door nemen, die ze te kunnen bestrijden maar ook te kunnen voorkomen.
Welke schade aan de plant door trips
Trips prikt in het blad opzoek naar voedingsstoffen. Deze prikken achterlaten een kleine grijze vlek op het blad, wat gemakkelijk gezien kan worden bij de meeste kamerplanten. Door het ontnemen van voedingsstoffen zal een plant zelf voedingsstoffen te kort raken en wordt daardoor verzwakt. Vaak zie je met een trips besmette plant, gele bladeren die langzaam bruin worden. Ook komen nieuwe bladeren moeilijk uit de plant of zelfs al beschadigd. Maar helaas is dit niet het enige gevaar bij trips. Trips kan een plant met een virus infecteren, waar de plant uiteindelijk aan kan sterven. Dit maakt trips juist gevaarlijk!
Preventie behandelen & bestrijden van Trips
Neemolie
Preventief kun je de plant behandelen met neemolie wat gemengd wordt met groene zeep en water. Er zijn ook aanbieders waar de neemolie al klaar is, en alleen met water vermengd hoeft te worden. Spuit de planten royaal in met het neemolie mengsel, van bladeren tot aarde en dit om de 7 tot 10 dagen. Afhankelijk van klimaat. Persoonlijk wrijf ik met een zachte nanodoek nog over de bladeren om stof weg te krijgen. Stof is een magneet voor ongewenste gasten zoals Trips en Spint. Neemolie werkt tevens ook preventief tegen Spint!
- Let wel op met jonge bladeren of nog niet volledig uitgerolde bladeren. Neemolie kan agressief zijn voor juist de jonge blaadjes en kan deze ligt beschadigen!
Luchtvochtigheid
Als trips (en ook spint) ergens niet tegen kunnen, is het vocht en water! Regelmatig je planten in de douch zetten en goed af sproeien, vind niet alleen de plant heerlijk maar laat deze ongewenste gasten ook vertrekken.
Ook de luchtvochtigheid in de kamer verhogen werkt positief tegen verschillende soorten van ongewenste gasten. Vooral in de winter als de verwarming aan gaat, daalt de vochtigheid en kan trips, gemakkelijk toeslaan.
Roofmijt
Roofmijt kan preventief uitgezet worden en zal ter plekken toeslaan, als trips aanwezig is. Is dit niet het geval? Dan zal de roofmijt na 7 a8 weken afsterven.
Quarantaine
Ben jij nu een echte planten fanatiekeling? Zet dan een net nieuw aangekochte plant in een aparte ruimte. Hou deze 2 tot 3 weken geïsoleerd van je hele collectie en controleer de plant goed. Afspoelen en preventief behandelen is in dit geval, geen overbodige luxe.
Ontdek je nu trips? Zet de besmette plant meteen in quarantaine en start een behandeling.
Trips bestrijden
Trips is tegenwoordig heel lastig te bestrijden. Over de jaren heen is trips, immuun geworden tegen de meeste bestrijdingsmiddelen. En juist doordat zij kunnen vliegen, is het vaak erg lastig om de hele kolonie te pakken te krijgen.
Een zacht middeltje wat soms nog kan werken is, een mengsel van zachte gele zeep (20g per liter water) en 10ml spiritus of methanol. De planten hiermee een aantal keer per week besproeien tot dat de plaag, verdwenen is.
Er bestaan ook zware chemische middelen die kunnen werken. De chemische middelen die “nu” nog werken zijn:
-Tracer
-Vertimec
-Karate
Roofmijt uitzetten
Roofmeid voed zich aan Trips. Bijvoorbeeld de Amblyseius cucumeris is een bekende tegenstander. Belangrijk is hier wel bij dat de roofmijt in alle planten geplaatst worden, die in de besmette ruimte staan.
Roofmeid voegt geen schade toe aan planten, dieren en mensen. Zij sterven als er geen Trips meer aanwezig is.
Oorzaak
Trips houdt van droge lucht, hou dus de lucht vochtig. Plaats een schaal water met een wc rol erin op de radiator. Of bij meerdere planten, zet ze samen. Let hier wel bij op, dat er geen trips in een van de planten huist.
Een nieuwe aangekochte plant kan besmet zijn en deze besmette plant kan de andere planten besmetten.
Trips is dol op warmte, vooral in combinatie met een lage luchtvochtigheid. In de winter is het vaak koeler en gaat trips diep in de pot/aarde zitten. Eenmaal lente steken ze graag de kop weer op.
Wij hopen je hiermee al een stuk verder te kunnen helpen.
Last van deze of andere insecten of plaagdieren bij jou planten. Onze mentoren staan voor klaar om je te helpen in de Discord.
0 reacties