Wisselteelt, ook wel bekend als vruchtwisseling, is een landbouwpraktijk waarbij gewassen systematisch worden geroteerd op verschillende percelen of velden. Dit gedurende opeenvolgende groeiseizoenen. Het principe van wisselteelt berust op het idee dat het regelmatig veranderen van gewassen op een bepaald stuk land verschillende voordelen biedt.

 

Wat is het nut van wisselteelt

Het belangrijkste doel is het bevorderen van bodemgezondheid en het voorkomen van ziektes en plagen die specifiek zijn voor bepaalde gewassen. Verschillende gewassen hebben verschillende voedingsbehoeften en zijn daarmee ook vatbaar voor verschillende ziektes en plagen. Door gewassen te roteren, wordt de opbouw van ziekteverwekkers en plagen in de bodem verminderd. En tegelijkertijd wordt de bodemvruchtbaarheid behouden of zelfs verbeterd!

Tevens kan het ook helpen bij het verbeteren van de bodemstructuur en het voorkomen van bodemuitputting. Sommige gewassen hebben diepe wortels die de bodem losmaken, terwijl andere gewassen een dicht wortelstelsel hebben dat de bodemstructuur verbetert.

moestuin kas met planten

Door deze verschillende gewassen afwisselend te telen, wordt voorkomen dat de bodem uitgeput raakt of te compact wordt. Naast dit alles kan wisselteelt ook bijdragen aan het verminderen van onkruidgroei. Onkruiden die specifiek zijn voor bepaalde gewassen krijgen hierdoor minder kans om zich te verspreiden als de gewassen regelmatig worden gewisseld.

 

Wisselteelt in de praktijk

In de praktijk kan wisselteelt er bijvoorbeeld zo uit zien: Het telen van maïs in het ene jaar, gevolgd door tarwe in het volgende jaar, en vervolgens het verbouwen van bonen in het derde jaar op hetzelfde perceel. Het exacte rotatieschema varieert afhankelijk van de gewassen, de bodemgesteldheid, het klimaat en andere factoren.

Over het algemeen wordt wisselteelt beschouwd als een duurzame landbouwpraktijk die helpt bij het behoud van de bodemvruchtbaarheid. Het verminderen van ziektes en plagen, het verbeteren van de opbrengst en het verbeteren van kwaliteit van gewassen.

Hoe pas jij wisselteelt toe in jouw moestuin? Laat een reactie achter op onze facebookpost of vertel jou ervaringen in onze Discord!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *